BOK FÜR ALLE
är skriven av
Mikael Ericsson
och Peter Wahlbeck
hjärnan och stjärnan bakom
FÜR ALLE-PROJEKTET
.


BOK FÜR ALLE

FÖRORD av Frank Valdor
VD, förläggare och polis

Vi på REFLEKTANTA FÖRLAG har nöjet att presentera BOK FÛR ALLE som är en fristående fortsättning på förra årets KODDFLOCK. Detta dokument sammanfattar på ett lättfattligt sätt de senaste 13000 åren av mänskligt och omänskligt liv. Allt är inte nonsens och allt är inte kul men jag litar på grabbarna för omslaget blev ju bra. Jag bad några journalister och författare att skriva förord men kände att det blev för avslöjande och tråkigt så jag fick skriva det själv.

Koddflock var lätt att förstå. Den var grabbig och rå. Bok für alle är värre och jag skäms lite över innehållet. Vissa kapitel är verkligen dåliga. Till exempel intervjun med Fjönte Jönsson som bara känns äcklig och sången “Bautafettan från Falkenberg” som föll bort på grund av tidsbrist och skrivkramp. Kapitlet om Tivolifestivalen i Helsingborg är ett annat svagt parti i boken som bara känns förvirrande men det går å andra sidan inte att förklara allt som försigår i det ständigt pågående Für alle-projektet. Man måste förstå att denna bok är trots sitt rätt gedigna hantverk och litterära innehåll bara är en enkel droppe i de två författargeniernas hjärnor.

Det hela startade med Music für alle som spelades in i Sperlingsholm 1994. Skivan innehöll klassiker som Ullared, Pullan och Bakom Basistens Bas och födde en hel värld av figurer, TV-serier, teaterpjäser och hemsidor. Med tanke på att allt hittills varit självfinansierat och tillkommit på fritid under extremt hårda ekonomiska villkor utan någon som helst uppskattning är det beundransvärt att killarna har kunnat hålla så länge.

Efter den segdragna och uppslitande Koddflocksrättegången där dom förlorade mot Bokförlaget DN blev dom två helt utblottade. Av humanitära skäl köpte jag manuset till Koddflock 2 och lät mina redigerare på Reflektanta fixa till det så det blev något så när läsbart och jag kan nu presentera ett färdigt programförslag: Bok für Alle.

Utan att dokumentera eller summera vad som hittills skett så är denna tittarsucce, som aldrig kommer att spelas in som film, trots allt rätt kul att studera. I varje fall som ett historiskt dokument. Boken är väldigt krävande eftersom den är både undermålig, lättsam och extremt intellektuell. Att försöka förklara eller finna en röd tråd går inte om du inte själv ser den direkt. För att underlätta för läsaren har jag fått göra boken mer som ett TV-program. Det är därför som Bengt, den ständige journalisten, dyker upp hela tiden och intervjuar Sperling von Glück och Texas Magnusson i sitt program Studio Konkret. För att få tryckkostnaderna att gå ihop så passar jag också på att göra smygreklam för mina andra författare som jag har i mitt stall. Det är ett försök från min sida att hålla ihop det hela lite för att hjälpa dig som dig som är korkad. En del saker återkommer i boken hela tiden. Andra inte. Så är det bara.

I Koddflocksboken var det ironi, satir, humor och serier. Alla de underbara bilder, sånger och dikter som visade på en enorm uppfinningsrikedom och politisk skärpa finns tyvärr inte i Bok für Alle. Succen med Koddflocksboken har uppenbart inte gått att upprepa. Det har varit en massa turer hit och dit där jag har försökt få killarna att ändra i manuset men jag känner nu att jag inte orkar hålla på och tjata mer så därför har jag bestämt mig för att ge ut skräpet. Dock ska sägas till författarnas försvar att det som är bra i boken är mycket bra men som sagt vi har alla olika smak och tur är väl det. Tänk så tråkigt det skulle bli om vi förläggare bestämde över all litteratur som gavs ut i det här landet. Därför håller jag nu tummarna på att det ändå ska gå vägen eller att vi åtminstone blir stämda så vi får lite gratispublicitet. Författarna har lovat att förklara sig i media och på deras hemsida om det blir någon debatt om bokens innehåll. Jag har varken ork eller tid att sitta och älta en massa skit i den Svenska ankdammen med privatpersoner eller offentligt anställda tyckare som inte har någon humor. Jag har ett förlag att sköta och senast idag ringde Colombo Carlsson och berättade att den nya operan “Hussetuban” är klar och att den är så extremt heterofobisk och driver med så många kändisar, politiker och snåljåpar att jag antagligen kommer och få sitta 10 år på Kumlaanstalten eftersom han påstår att han redan har publicerat den i mitt namn utan min vetskap med hjälp av Kurt “Klagan” Olsson bara för att jag försökte censurera Bösseflöjten.

När jag fyllde 50 fick jag en travhäst av Arne Isaksson och en stor lägenhet i Old Sweden. Där slår jag mig nu till ro den närmsta veckan och vill inte bli störd när jag bläddrar i mitt gratisexemplar av En Bok für Alle: högstatus och lågstatus i en frisk soppa!

Frank Valdor VD och Polis.


OM FÖRFATTARNA


Namn: Peter Wahlbeck
Född: 63 01 24
Yrke: komiker och konstnär
Favoritfärg: blå
Bil: SAAB
Favoritfilm: Mannen som kunde tala med hästar av Robert Redford
Förebild: Martinus, Jesus och Di Leva


Jag vill vara en god och ansvarsfull människa samtidigt som det ska vara kul att leva. Att få vara frisk och kry, begåvad och unik Jag vill finnas där som en god pappa åt mina barn men även få valuta för dom pengar jag lägger ner på dem. Kvinnor är underbara och luktar gott om dom inte röker. Kvinnor ska ha charm och vara äkta samt lite manliga och kunna hugga ved. Jag har aldrig sett så bra ut som nu. Nu är jag faktiskt äntligen en man. Jag vill inte att denna bok skall bli grabbig därför jag är en tjej innerst inne i hjärtat. Varje dag jag gick till skolan stod de stora killarna och väntade på mig för att utdela stryk. Klumpen i magen malde ofta och rädslan fanns alltid för de stora killarna. Jag var annorlunda och belönades med stryk och läxor. Men skolan lärde mig mycket ändå. Jag var punkare och lekte med tjejerna och tafsade på dom. Min hobby var att spela teater och teckna. På fotboll var jag dålig. Min mor kunde aldrig ge mig moped. Jag kissade i bastuagregatet för att imponera men fick bara stryk igen. Dom andra hade hippor men jag fick inte komma. Jag var ett skilsmässobarn med nattasäd i lakanet och akvarist. Nu vill jag ha en hyllning.Namn: Mikael Ericsson
Född: 59 06 03
Yrke: konstnär och komiker
Favoritfärg: vit
Bil: Mercedes
Favoritfilm: Dvärgar har också varit små av Werner Herzog
Förebild:
Om Kolthom, Daniel Liebeskind och Old Dirty Bastard

Jag är en arbetsnarkoman. Jag arbetar varje dag utom på Julafton. I grund och botten är jag en spelvink som gillar att löjla mig. Redan i lekskolan förstod jag att jag var ett geni. På min gravsten ska det stå: hipp hurra för Tom of Finland plus lite annat personligt. Jag är utbildad kock och konstnär, trygg familjefar och en god kamrat. Min fru är också ett geni. Första TV-minnet är mordet på John F Kennedy samtidigt som jag äter en apelsin. I mellanstadiet fick vi stryk av lärarna och på högstadiet fick vi rökruta men jag lärde mig aldrig att röka. Denna bok skulle egentligen behöva skrivas om men jag kan inte slösa mer tid på den nu. När jag blev 15 så ärvde jag min storebrors moped men den blev stulen efter nån vecka. Det var mina kompisar som stal den fick jag reda på senare. När dom skulle ha fest så sa dom inget till mig men jag brukade dyka upp ändå. Det slutade alltid med bråk. När jag såg omslaget till Roxy Musics första skiva bestämde jag mig för att bli konstnär. En gång hade vi fest hemma hos en rik kompis. Hans pappa hade köpt en elorgel och jag skulle visa en tjej att jag kunde spela men jag spelade för högt så den gick sönder. Sen badade vi i poolen, söp och körde gräsklippare. Så där höll det på....BOK FÛR ALLE

INNEHÅLL

Förord av Frank Valdor
Kommunistens Bästa
Gurukit
Bengt intervjuar Sailor
Reflektanta presenterar Trav-Arne

Trav dikter
Serie für alle numero uno

Serie für allum twice
Serie für allum dritte
Serie für Ullared
TV satir träffar Sverige mitt i prick
Sperling von Glücks tal till nationen del 1
Sperling von Glücks tal till nationen del 2
Apelsinbaronen
Intervju med Benny the Cat
Intervju med Trav-Arne
Pizza på trav
Vegomulle
Den Kosmiska kommunismen
Countryman
Old Sweden, intervju med Texas Magnusson
När Mini Lundqvist tog min oskuld på badhuset 1958 - novell av Ewa Bohlin
Manolitos Karateskola
Torsk kungen skiter i byxan
Tivolifestivalen i Helsingborg
Titta vad katten släpade in
Kopfstück
Bautafettan från Falkenberg
Bengt möter Fjönte Jönsson
Dragan träffar Trav-Arne
En dag i studion
Ducky is back
Intervju med MC kille
Intervju med Håkan Müller i fängelset
Bösseflöjten
Vals für alle
Mickel Power
Ja det är roligt att leva
Arbetslös
Hasse-Klas
Teater für alle
Sussi och Alu
Klagan

pdf